Aandacht voor samenwerking TIP in inaugurele rede hoogleraar Govtech N. Bharosa

Op vrijdag 9 juni hield hoogleraar Govtech N. Bharosa zijn inaugurele rede Govtech: the good, te bad and the ugly aan de TU Delft. Deze bijzondere toespraak vormde de succesvolle afsluiting van het GovTech Day 2023-evenement van iBestuur. Professor Bharosa slaagde erin om de noodzaak van zijn onderzoeksgebied onder de aandacht te brengen van zijn publiek, waaronder Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en digitalisering Van Huffelen. Het feit dat zijn wetenschappelijke rede zoveel belangstelling trok, is te danken aan de hoogleraar, die vanuit zijn rol bij Digicampus erin slaagt om alle relevante spelers samen te brengen rond complexe technologische ontwikkelingen. En dit is noodzakelijk.

In een wereld die steeds sneller digitaliseert en automatiseert, vragen nieuwe socio-technologische fenomenen voortdurend om bestuurlijke betrokkenheid. Het is aan bestuurders om de publieke waarden in de digitale samenleving te waarborgen. Volgens de hoogleraar kan dit alleen worden bereikt door actieve samenwerking tussen de overheid, private initiatieven en de wetenschap. Dit is echter geen gemakkelijke taak, want effectief bestuur vereist voldoende inhoudelijke kennis en daadkracht van bestuurders. Zonder deze aspecten kunnen er ernstige problemen ontstaan, zoals we hebben gezien bij de toeslagenaffaire. Wanneer het goed gaat, kunnen partijen een balans vinden tussen marktinitiatieven, innovatie, keuzevrijheid en de bescherming van burgers. Deze bescherming moet in overeenstemming zijn met Europese en Nederlandse waarden. Hier ligt dus de uitdaging.

Tijdens de rede werd TIP aangemerkt als een goed voorbeeld waar marktpartijen samenwerken met de overheid om veilig online zakendoen voor iedereen mogelijk te maken. Deze erkenning maakt de TIP-partners natuurlijk trots en motiveert hen extra om op de ingeslagen weg voort te gaan.

Meer weten over TIP? Lees ‘TIP in het kort‘ of neem contact op via het contactformulier.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email