Lancering samenwerkingsverband Trusted Information Partners

Overheid en bedrijfsleven leggen grondslag voor betere digitale vertrouwensdiensten

Organisaties en particulieren doen steeds meer zaken online. Er zijn echter nog veel situaties waar een gebrek aan online vertrouwen of betrouwbare digitale processen verdere digitalisering in de weg staat. Reden voor overheid en bedrijfsleven om de handen in elkaar te slaan. Trusted Information Partners (TIP) werkt aan een toekomst waarin burgers, ondernemers en overheid op een eenvoudige en betrouwbare manier digitaal zaken met elkaar kunnen doen. Op woensdag 10 november plaatsten de bestuurders van overheidsorganisaties en bedrijfsleven met een mobiele telefoon hun digitale handtekening onder de intentieverklaring. 

Hiermee leggen de partners de bouwstenen voor een Nederland waarin iedereen makkelijker en met meer vertrouwen online zaken kan doen. Een onmisbare schakel in onze toekomstige digitale economie.  

 

Vooruitgang in efficiëntie, gemak en met het hoogste betrouwbaarheidsniveau

TIP focust zich met name op digitalisering van van transacties waarvan de financiële of juridische gevolgen groot zijn. Denk aan het regelen van de financiering en het kopen van een huis of het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst. Om te zorgen dat burgers en organisaties eenvoudig en betrouwbaar digitaal zaken kunnen doen, moeten zij zowel voldoende rechtszekerheid als zekerheid over de betrouwbaarheid van informatie hebben. In andere woorden, het is niet de bedoeling dat anderen de inhoud van het bericht kunnen zien. Verder is het belangrijk dat je zeker weet dat de afzender daadwerkelijk is wie hij zegt te zijn en een bericht kan niet onderweg door een derde gewijzigd worden. 

Zo kunnen mensen zichzelf met behulp van moderne technologie vol vertrouwen verifiëren en krijgen organisaties de duidelijkheid die ze nodig hebben om deze (vertrouwens) diensten te verlenen.Ook zorgt het ervoor dat bedrijven tijd en geld besparen omdat ze minder tijd hoeven te besteden aan het verwerken van fysieke kopieën van documentatie. 

Burgers, bedrijven en overheden – allemaal profiteren ze uiteindelijk van eenvoudige, veilige data met het hoogste betrouwbaarheidsniveau. Zelf spreken de partners in TIP van een volgende stap in het vergemakkelijken van betrouwbare data-uitwisseling. 

 

Partners

TIP bundelt de krachten en expertise van overheidsorganisaties, (financiële) dienstverleners en softwareontwikkelaars: de Belastingdienst, ING, Hypotheek Data Netwerk (HDN), Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), Cleverbase en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De samenwerking wordt begeleid vanuit Digicampus. 

De deelnemende partijen van TIP kijken ernaar uit om met andere geïnteresseerde partijen samen te werken. 

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email